Navaja suiza

sábado, 23 de noviembre de 2013

El cometa "Ison" ja es pot veure a ull nu mentre viatja en direcció al Sol


El cometa "Ison" es pot veure a ull nu. Diversos observadors ja han avistat i fotografiat aquest objecte, com podeu veure en la imatge del Carlos Castillejo que acompanya aquesta notícia. Per veure'l, s'ha de mirar al voltant de Mercuri, mirant cap a l'est i poc abans de l'alba. El dia 24, l'"Ison" formarà un triangle amb Mercuri i Saturn. El cel gairebé serè d'aquests dies afavorirà la seva observació.
Aquest cometa també es coneix com a C/2012 S1 o cometa Nevski-Novichonok en honor als seus descobridors, el Setembre de 2012. A mitjans de mes va registrar un augment d'activitat que l'han portat portat de ser visible amb l'ajuda de petits binocles a estar dintre de la capacitat de l'ull humà, i més encara dintre de la capacitat d'una càmara rèflex.

El cometa s'està dirigint cap al sol. En el seu màxim acostament (periheli), el 28 de novembre, el cometa estarà a l'interior de corona, a poc més d'un milió de quilòmetres de la superfície solar. No està clar què passarà a partir de llavors.
Si sobreviu al seu pas per la corona,  podria sortir a l'espai com un cometa encara més brillant, i l'espectacle podria ser majestuós. En aquest sentit, el dia  26 de desembre es donarà els seu màxim acostament a la Terra, a menys de 60 milions de quilòmetres.
Però també pot passar que es trenqui i es vaporitzi, cosa que ens privarà d'una imatge tan icònica, però podria portar-nos una pluja d'estels posterior.