Navaja suiza

martes, 7 de enero de 2014

La llet d'euga

               


No cura, però hi ajuda. La llet d'euga és un aliment que conté sintetitzats –no es bull ni s'esterilitza i la sang els pot assumir quasi sense processar– dels nutrients bàsics que necessita el cos humà. A més, és molt baixa en greixos. El resultat és que després de dos o tres dies de prendre'n ja es noten els efectes, sobretot en temes decaïment o cansament, perquè, entre altres coses, ajuda a estabilitzar la serotonina i dopamina. A més, prepara l'organisme perquè els medicaments que es prenen tinguin un efecte més ràpid i efectiu. No cal, però, estar malalt. Ni de bon tros. Per a les persones sanes, simplement és un aliment que ajuda a mantenir una bona qualitat de vida.
No obstant això, és un aliment molt poc conegut per al consum humà i que és difícil de trobar. A Catalunya, només hi ha el mas del Pla de Puigpardines, a la Vall d'en Bas, que la comercialitza en farmàcies i botigues biològiques. Juti Gusi i Lídia Sambola fa uns anys que hi batallen, juntament amb les seves tres filles, també implicades en el projecte. Volen anar a poc a poc i ara treballen en tres línies. La primera, a la qual donen més importància, és la pedagògica.
Les qualitats de la llet d'egua són poc conegudes també per la comunitat científica i mèdica. Per això, Gusi està creant una fundació i ha començat a engrescar metges i biòlegs en l'estudi de les qualitats d'aquest producte i dels seus efectes beneficiosos. Hi ha casos de cardiòlegs i oncòlegs que ja la recepten. “Cal remarcar que no cura, però millora el benestar i l'estat general del cos i això fa més efectius els tractaments”, explica. Ara ja hi ha un conjunt de professionals que els dóna suport.
L'altra feina de la família de Gusi i Sambola és la divulgació: han començat a fer xerrades a col·lectius diversos, sobretot a farmacèutics, perquè coneguin el producte.
El darrer front que tenen obert és fomentar que hi hagi més explotacions ramaderes dedicades a la producció de llet d'egua. De moment, tenen contactes a Puigcerdà, Llanars i Madrid. Quant a la seva explotació, Gusi explica que és partidari que les eugues pasturin en llibertat i està adequant un indret poc concorregut de la Vall d'en Bas per al bestiar amb maquinària de creació pròpia per a la seva alimentació.
Al Pla de Puigpardines, on viuen Gusi i Sambola, hi ha el taller artesanal sobre la llet d'euga i l'aula d'ensinistrament. Ara, la llet d'egua que comercialitzen arriba de França i de Bèlgica. Equillet, a més, ha obert una línia cosmètica amb cremes i xampús elaborats amb llet d'egua. És una cosmètica pal·liativa i altament regenerativa que, segons Juti Gusi, cal distingir de la cosmètica de perfumeria.Video de tv3